A menstruáció vér és amit kiolvashatsz belőle….
Milyen a normális menstruáció?

A mestruáció a ciklusunk legalapvetőbb látható jele (de nem az egyetlen!). A vérzés időszaka normálisan 3-5 napig tart. Ebben az időszakban leválik a méhnyálkahártya felső rétege, amely vérrel keveredik. Kb. 30-50 ml vért veszítünk egy menstruációs vérzés során, ami kb. 5-6 evőkanálnyi csupán. Ha menstruációs kelyhet használsz, akkor könnyen lemérheted a mennyiséget, ugyanis a kehely kb.15 ml vért képes befogadni.

Miből áll a menstruáció vér? Nem csupán vérből, hanem szövetdarabokból, melyek a ledobódó méhnyálkahártya rétegei, ami a méhfalon épült fel a ciklus során és a fent említett vízes váladékis, ami améhnyálkahártya és a méhfal közötti rétegnek számít.

A menstruáció alatt a méh izomzata összehúzódik, hogy támogassa a nyálkahártya leválását, ami jár bizonyos érzetekkel, de egészséges és normális körülmények között ez a folyamat fájdalommentes.

A menstruáció kezdetének mindig azt a napot vesszük, amikor valóban megindul a vérfolyam, azaz nem csak pár csepp vér ürül vagy látszik pisilés után a WC papíron. Igen sokan tapasztalnak úgynevezett barnás pecsételést. Ez nem számít a valódi menstruációnak és így a ciklus kezdetét sem innen számoljuk. Ez a túl alacsony progeszteron szintről árulkodó jel. A vérzés utolsó napjaiban megjelenhet egy vízszerű váladék is, ami az a réteg, ami a méhnyálkahártyát a méhfallal kötötte össze.

A vérzés intenzitása változhat a menstruációs napok során, de az nem normális, ha a vér mennyisége szinte végig túl kevés, vagy túl bő. A színe is változhat ahogy telnek a napok, méghozzá úgy, hogy az elején élénk piros, vörös, pink színben távoznak az újabb nyálkahártya rétegek, majd világosabb piros lesz amikor már gyengül a vérzés és a nyálkhártyadarabok már leváltak.

Amikor valami más lesz, az gyanús…

Mivel a menstruáció az 5. életjelünk, ha megváltozik az erőssége, színe, hossza (rövidebb vagy hosszabb) az hormonális változást és problémát jelez.

Elsősorban ha az eddig tapasztaltakhoz képest változás áll be a menstruációs vérzésedben, érdemes odafigyelned az üzenetre.

Lehet, hogy bővebb lesz a mennyisége, vagy darabossá válik, megváltozik a színe (pl. túl sötét színű lesz), a hossza (pl. túl hosszú lesz), fájdalmas lesz (mert az nem normális, ha a fájdalom miatt ágyban kell maradnod, hányingert érzel, vagy ha gyógyszer nélkül nem bírod ki). Ekkor a háttérben az ösztrogén hormon túlsúlya áll.

Az is lehet, hogy mást tapasztalsz. Hogy egyre inkább elhúzódnak a ciklusaid (például 28 nap helyett 32-33 napra jön meg), vagy kimaradozik a menstruációd, vagy gyengül a vérzés intenzitása és rövidebb ideig tart, vagy halovány színű lesz a vér és pecsételsz a menzesz előtt vagy a ciklus más időszakában.

Ezek vagy a csökkent ösztrogénszintre utaló jelek, de - és ez elsőre furcsán fog hangzani - jelentheti azt is, ha a ciklusod során végig az ösztrogén az úr (lásd tipikusan PCOS-nél). Ugyanis ha szinte semennyi progeszteron nem termelődik az ovuláció hiánya miatt, akkor csak az ösztrogén fog egyedül dominálni.

Jelentkezem a kurzusra Vissza lépek a Workshop oldalára