A menstruáció vér és amit kiolvashatsz belőle….

Úgy gondolom, hogy ez bizony egy tabu téma, de itt az ideje a helyére tenni. Mert nagyon fontos! A menstruációs vérzésed színe, konzisztenciája és állaga jobban felfedheti az igazságot az általános egészségi állapotodról, mint ahogy azt gondolnád. Itt az ideje, hogy megdöntsük ezt a tabut és beszéljünk a menstruációs vérről, mely egy alapvető létfontosságú jelzőrendszer a női egészségről. Kezdjünk el dekódolni a benne rejlő jelzéseket, amit a tested a vérzésen keresztül küld neked.

A menstruációs vér nem olyan dolog, amiről megtanítottak minket beszélni. Sőt, valójában eléggé igyekszünk nem csak nem beszélni róla, de el is rejteni… Elég ha cask a betét- és tamponreklámokra gondolunk, ahol folyton ugyanazt a kék folyadékot látjuk újra és újra.

Az igazság pedig az, hogy a menstruáció igenis sokat számít a női egészség szempontjából. Annyira nagy jelentőséggel bír, hogy az Amerikai Szülésznők és Nőgyógyászok Főiskolája (ACOG) a menstruációt is az életjelek közé sorolja. A menstruációs vér megjelenése, gyakorisága és következetessége felbecsülhetetlen jelzéseket ad az általános egészségi állapotunkról. Tehát elég odafigyelned a menstruációs vérzésedre, hogy megtudd, hogy a hormonjaid egyensúlyban működnek-e.

Nem érzed magad jól a menstruáció előtti napokban, esetleg fájdalmas a menstruációd? Ha végre te is meg akarsz szabadulni a tüneteidtől és csodálatosnak szeretnéd érezni magad, itt az ideje, hogy megbarátkozz a testeddel és megismerd aannak működését!

Gondold csak el, ha minden hónapban nyomon követheted a tested működését, s annak jelzéseit le tudod fordítani magadnak, a tüneteid értelmet nyernek és szinte saját laborban leszel önmagad hormonszintjeit elemezve. A menstruációs vér színei és jellemzői már sokat elárulnak a hormonrendszeredről.

Útmutató a menstruációs véred színének értelmezéséhez

Készen állsz megtanulni, mi a normális és mi nem az? Ha igen, rajta! Nézd át ezt az útmutatót a menstruációs vérről!

1. típus
Színe: élénk, áfonya-piros
Konzisztenciája, vagyis állaga: mint a zománcfesték, ami még nem kötött meg (közepes viszkozitású: nem túl kevés, nem túl sűrű)
Hossza: 5-7 nap
Gyakorisága: 28-30 naponként
Mit jelent mindez? Gratulálunk! Ez bizony a normális, egészséges menstruációs vérzés. Ha már ciklusod harmonizálva van és ciklustámogató tápanyagokban gazdag ételeket fogyasztasz, tartsd meg a jó szokásodat!. Azt is biztosítsd be magadnak, hogy az összes szükséges életstílus tippet is megfelelően alkalmazd (mint a pihenő üzemmódot menstruáció alatt, nem túl dinamikus mozgással, vagy az ovulációs szakaszban megengedhető dinamikusabb mozgást) és jó, ha beillesztesz pár alapvető kiegészítőt is (időszakos máj- és bélrendszeri támogatást, stressz esetén a kihívásokhoz adaptálódni és azokat legyűrni segítő vitaminokat) annak érdekében, hogy a ciklusod a megfelelő mederben maradjon.

2. típus
Színe: barna
Konzisztenciája/állaga: kevés, maszatolós
Hossza: Változó
Gyakorisága: Változó
Ez azt jelenti, hogy ez a barna cucc bizony régi, oxidált vér, amely nem volt képes megfelelően távozni a méhedből az ezt megelőző ciklus során, mégpedig a túl alacsony progeszteronszint miatt. Ez az alacsony progeszteron szint a menstruációs tüneteid gyökere. Ami mögött akár az is állhat, hogy nem rendszeres az ovulációd. (Jaj, pedig az nagyon fontos, hiszen az ovuláció havonkénti megtörténte a termékenységünk és azon túl a hormonegyensúlyunk kulcsa!)
A vér azért kaphat sötét barna színt, mert lassabban jutott el a méhből a hüvelybe és több oxigén keveredett hozzá. Ez adódhat a kismedence nem kielégítő keringéséből, illetve sokszor ez az előző ciklusból hátramaradt menstruációs vér távozását jelenti.
A barnás pecsételő vérzés a folyékonyabb, bővebb menstruációs vérzés elindulása előtt más problémát takar, és ez is hormonális egyensúlytalanságot jelez.

3. típus
Színe: sötét, mély vörös
Konzisztenciája/állaga: vastag, vérrögökkel tarkított
Hossza: Hosszabb, mint egy hét
Gyakorisága: Változó
Mit jelent? Ez a szín, ami mondjuk a fagyasztott áfonya színére emlékeztet, az túl sok ösztrogén jele. Az ösztrogénszintek, amelyek a progeszteronhoz képest magasabbak (ez az ösztrogén-dominancia) sok problémás menstruációval kapcsolatos tünetet okoznak, és potenciálisan endometriózishoz, cisztákhoz vagy miómához vezethetnek, hosszú távon az ösztrogén-dominancia még ennél súlyosabb egészségügyi következményekkel is járhat.

4. típus
Színe: alig van, rózsaszínes
Konzisztenciája/állaga: Alig lehet meghatározni
Hossza: 3 nap vagy annál kevesebb
Gyakorisága: Változó
Mit jelent? Ez egy szuper rövid menstruációs időszak és extra könnyű verses…mindez alacsony ösztrogénszintet jelezhet. A hormonjaid az ételből készülnek, így az alacsony ösztrogén valószínűleg a nem megfelelő tápanyag bevitelből vagy extrém diétázás miatt ilyen, valamint a mellékvesék fáradtságából, azaz alultermeléséből adódó vitamin- és tápanyaghiány miatt (a mellékvesék krónikus stressz esetén fáradnak).

Akkor most mi legyen?
Legyen a vérzésed színe akár az áfonya-vörös tökéletes árnyalata, akár egy kevésbé ideális szín a palettájáról, döntő fontosságú annak ismerete, hogy mely élelmiszerek, kiegészítők és életmódbeli szokások támogatják a menstruációs ciklus egészségét, a hormone egyensúlyt és az általános jóllétedet.

Tedd meg az első lépést! Tanuld meg dekódolni a jeleket, hogy lásd, milyen hormonális egyensúlytalansággal van dolgod. Kiváncsi vagy, mi minden mást befolyásolnak a hormonok? Ha úgy érzed, vannak problémáid, akkor itt az ideje, tegyél a megoldásért! Ebben leszek Én a segítségedre a Ciklusharmonizáló kurzuson>.

Jelentkezem a kurzusra Vissza lépek a Workshop oldalára