Olvass a jelekben!

2 árulkodó jel arról, hogy a hormonrendszered működése
nem harmónikus

A tested minden nap jeleket küld neked – némelyik jel egészen jól hallható, ám némelyikük nem igazán. Például tudod, hogy allergiás lehetsz valamire, ha tüsszentesz vagy viszket a bőröd, vagy tudod, mikor van már tele a húgyhólyagod, és azt is tudod, mikor vagy éhes vagy szomjas – mindezt azért tudod mert a tested egyértelmű vagy kevésbé nyilvánvaló jelzéseket küld neked: de bizony, mindig jelez!

Ám amikor a hormonális egyensúlytalanság jeleiről van szó, bár gyakran észre is vesszük a problémát, mert például görcseink vannak a verses alatt vagy fáj a fejünk pár nappal előtte, de feltételezzük, hogy a) normális, vagy b) valamit kellene tennünk és akkor jobb lesz. A nők általában abban szocializálódnak, hogy úgy vélik, hogy a hormonális tünetek a nők és a női testnek a részét képezik, és hogy semmit sem tehetünk vagy kellene tenni ellenük. Igazán elszomorító, hogy hány nő szenved hónapról-hónapra, sőt évről-évre, és nem ismerik fel, hogy a hormonrendszerük bajban van és hogy ezek a jelek problémát jeleznek, azaz nem normális velejárói az életüknek és hogy nagyon is kezelhetőek.

Vannak olyan hormonális egyensúlytalanságból fakadó jelenségek, amelyeket sok- sok nő tapasztal, de attól mert sokan átélik, ezek még nem normálisak vagy szükséges velejáró tünetek. Néha segíthet, ha arra gondolunk:- „Ha a férjem vagy a barátom élné meg ezeket a tüneteket (mint pl. fejfájás, haspuffadás), jelentéktelennek gondolná őket?

2 jel, ami arról tanuskodik, hogy a hormonszintjeid nem megfelelőek:
Az egyik jel a ciklus második felében észlelt úgynevezettPMS tünetek

Ha a menstruációdat megelőző időszakban nem érzed jól magad a bőrödben, akkor a tested hangosan és tisztán kiabál. A hangulatingadozás, a szomorú, szorongó érzések vagy csak ha egy rakás szerencsétlenségnek érzed épp magad bizony nem normális (még ha sok nő igen hasonlót is él meg ezekben a napokban). Nem normális és nem szükséges. Ha már némi rémülettel telve várod ezt az időszakot, mert tudod, hogy minden bizonnyal összekapsz a partnereddel, barátaiddal, vagy egy csomó estét magadba gubbasztva töltesz otthon, egyedül, rossz közérzettel , akkor figyelj! Ennek nem kell így lennie! A tested arra kér téged, hogy tégy valamit…ez a valami pedig az, hogy támogasd őt a megfelelő élelmiszerekkel és kiegészítőkkel, hogy a hormonok visszatérhessenek az egyensúlyi állapotba.

Én PMS-mentes életet élek, és te is így élhetsz! Valójában átnevezhetnénk a premenstruációs szindrómát, azaz PMS-t prioritizáld magadat szindrómának - mivel ez az az idő a ciklusunkban, amikor nekünk nőknek érdemes extra gondoskodással fordulnunk magunk felé és tényleg vigyázni a testünkre és mentális egészségünkre.

Az ösztrogén dominancia gyakran a PMS-problémák fő oka, de nem az egyetlen. Megfelelő élelmiszerekkel és étrend-kiegészítőkkel már ma elkezdheted csökkenteni az ösztrogén szintedet és növelni a progeszteron szintedet. A PMS mögött meghúzódó másik ok pedig a ciklusunkra való ráhangolódás hiánya, hogy azt hisszük, hogy a hónap napjai – legfeljebb a menstruációs napokat kivéve – egyformák, hogy a teherbírásunk, a kreativitásunk, a mások felé való nyitottságunk egyforma. Pedig nem az! Ettől vagyunk mások a férfiaknál! Ez a természetes dinamikusan változó hormonegyensúlyi állapotunk “velejárója”.

A “Ciklusharmonizáló” programban nemcsak a menstruáció előtti fázis kellemessé tételéhez kapsz kulcsfontosságú információkat, hanem a ciklusod teljes idejére, a hormonszintek változásait figyelembe véve. Ha megérted az összefüggéseket a hormonjaid és általános közérzeted között, alig várod majd, hogy támogasd a tested harmónikus működését, és olyan ételeket fogyassz, amelyek támogatják a hormonjaid dinamikus egyensúlyát valamint olyan életmód gyakorlására kapsz motivációt (testmozgás, szellemi kihívások, öngondoskodás), melyek segítenek a tüneteiddel könnyedén leszámolni.

A másik jel, ha amenstruációd barna pecsételő vérzéssel kezdődik és esetleg úgy is zárul.
Ha a vérzésed úgy kezdődik, hogy barnás pecsételést észlelsz, vagy ha a ciklusod szintén barnás vérrel zárul, vagy ha netán mindkettőt tapasztalod egyszerre, akkor hormonális egyensúlytalanágod van. A barna vér valójában a legutóbbi menstruációból visszamaradt vér, nem friss, hiszen akkor a színe élénkpiros lenne. Sok nő még azt sem gondolja, hogy meg kellene figyelnie a vérzése színét, vagy szégyelli megnézni azt, amiért nagy kár, mert bizony ha megfigyeled a menstruációs vérzésed színét és konzisztenciáját, abból sokat lehet tanulni.

A menstruációt napokkal, akár egy héttel megelőző barnás pecsételésnek leggyakoribb oka a progeszteron hiány. A progeszteron feladata meg- és fenntartani a méhnyálkahártyát, arra az esetre, ha teherbeesés történt. Ha viszont nincs elég progeszteron termelődés, a méhnyálkahártya idő előtt elkezd ledobódni, tehát az esedékes menstruációs vérzésed előtt napokkal barnázást tapasztalhatsz! Ez az alacsony progeszteronszint megakadályozza, hogy élénkvörös árnyalatban ürülhessen a méhedből a méhnyálkahártya, azaz a menstruációs vérzés. A fentiekből következik, hogy ez a barnás pecsételő vérzés és az alacsony progeszteron szint alapvetően a terméketlenség jele, ráadásul, ha sikerül is teherbe esni, korai vetélés veszélye fenyegethet. A jó hír az, hogy a progeszteron szintjének növelését megfelelő táplálkozással és kiegészítőkkel lehet kezelni.

A “ Ciklusharmonizáló” programban megkapod a megfelelő információt arról, hogy a tested hogyan működik, így te magad kezdhetsz olyan döntéseket meghozni az egészséged érdekében, melyekkel teljes életet élhetsz és kellemetlen tünetek helyett élvezheted nőiséged minden percét.

Jelentkezem a kurzusra Vissza lépek a Workshop oldalára